Ph.d.- og Industripriser

DNA’s Ph.d.-pris 2023

Danmarks Naturvidenskabelige Akademi har tildelt Akademiets Ph.d.-pris for 2023 til Søren Strandskov Sørensen, tenure track adjunkt fra Institut for Kemi og Biovidenskab, Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet.

Som ph.d.-studerende har Søren Strandskov Sørensen udvist exceptionelle evner indenfor forskning, formidling og undervisning. Hans projekt omkring forståelsen af glas’ termiske ledningsevne er i høj grad en overset problemstilling indenfor materialeforskningen. Søren Strandskov Sørensen har med sin afhandling bidraget med markante resultater baseret på både eksperimenter og komplekse computersimuleringer. Han har bl.a. påvist en anormal varmeledning i visse glastyper. Dette arbejde har i høj grad været initieret af Søren Strandskov Sørensen, der har udvist stor selvstændighed i et snævert felt, hvor han sandsynligvis er den eneste danske forsker. Udover arbejdet inden for termisk ledningsevne har Søren Strandskov Sørensen lavet markante bidrag til større internationale samarbejder for at forstå de mekaniske egenskaber af glas med forskere fra USA, Kina, Japan m.fl. Dette har bl.a. medført en markant bedre forståelse af de mekaniske egenskaber i en ny familie af metal-organiske glas samt opdagelsen af verdens mest brudseje oxidglas.

Videnskabeligt har Søren Strandskov Sørensen i løbet af sin ph.d.-uddannelse præsteret ekstraordinære bidrag. Dette har ført til, at han helt usædvanligt allerede er første- eller delt førsteforfatter på 13 videnskabelige artikler udgivet i toptidsskrifter som f.eks. Science Advances, Nature Communications, Small, Chemistry of Materials og ACS Applied Materials and Interfaces. Derudover har han bidraget som medforfatter til yderligere 12 videnskabelige artikler, der er publiceret i f.eks. Nature Chemistry og ACS Nano. Hans arbejde har hidtil resulteret i flere poster-priser både nationalt og internationalt samt det meget prestigefyldte Kirstine Meyers Mindelegat fra Selskabet for Naturlærens Udbredelse.

Ud over hans usædvanlige evner og store produktivitet har Søren Strandskov Sørensen bidraget meget aktivt til undervisningen på de kemitekniske uddannelser på Aalborg Universitet. Derudover har han bidraget til sit instituts forskningsformidling ved at medvirke i flere populærvidenskabelige artikler til danske og udenlandske nyhedssider samt givet offentlige foredrag om sit forskningsområde, livet som forsker og deltaget som dommer ved den nationale videnskabskonkurrence “Unge Forskere”. 

Søren Strandskov Sørensen er et markant og yderst lovende forskningstalent, der allerede som ph.d.-studerende har vist et enormt stort potentiale og excellente videnskabelige bidrag på tværs af grænselandet mellem materialevidenskab, kemi og fysik samt et ekstraordinært bidrag til den lokale undervisning og formidling af sin forskning.

DNA’s Industripris 2023

Danmarks Naturvidenskabelige Akademi har tildelt Akademiets Industripris for 2023 til professor Kristian Strømgaard fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Prof. Kristian Strømgaard (KS) er en internationalt anerkendt forsker, der har ydet betydelige bidrag inden for lægemiddelforskning. Hans arbejde med at udforske ‘receptor komplekser’ som nye mål for lægemidler har ført til opfindelse af flere serier af kemiske forbindelser med terapeutisk potentiale til behandling af bl.a. iskæmisk slagtilfælde, Alzheimers sygdom og glioblastoma.

KS har indgivet 10 patenter og patentansøgninger sammen med Københavns Universitet, og fem af disse er blevet udlicenseret, hvilket har ført til etableringen af to bioteknologiske virksomheder: Avilex Pharma og DolorestBio. Den mest avancerede forbindelse fra Avilex Pharma, AVLX-144 har fuldført fase 1 kliniske undersøgelser til behandling af akut iskæmisk slagtilfælde og har ledt til en stor strategisk partnerskabsaftale med Simcere Pharmaceutical Group.

KS har modtaget en lang række bevillinger og investeringer herunder bl.a. en stor international Wellcome Trust Translational Award, som muliggjorde udviklingen af AVLX-144 og tiltrak medinvestering fra Novo Seeds samt en prestigefyldt Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator Award. Samarbejdet mellem Avilex Pharma og Københavns Universitet er desuden blevet støttet af Innovationsfonden Danmark, og der er foretaget yderligere investeringer fra Vækstfonden og Novo Seeds.

KS deltager aktivt i industrielt samarbejde med førende lægemiddelvirksomheder som Novo Nordisk, H. Lundbeck og Zealand Pharma, hvilket bl.a. har ført til fælles patentansøgning og EU-bevillinger. Han er en meget aktiv deltager i undervisning og mentoring inden for innovation og fik tildelt KU’s Innovationspris i 2021.

Tidligere Industriprismodtagere